Naar de markt en naar Ikea - Reisverslag uit Jönköping, Zweden van Frans en Anneke Brouwer - WaarBenJij.nu Naar de markt en naar Ikea - Reisverslag uit Jönköping, Zweden van Frans en Anneke Brouwer - WaarBenJij.nu

Naar de markt en naar Ikea

Door: Frans en Anneke

Blijf op de hoogte en volg Frans en Anneke

09 April 2011 | Zweden, Jönköping

Zaterdag 9 april

De luxaflex klappert vanwege het openstaande raam. Tegen het ochtendkrieken trek ik ‘m maar helemaal omhoog. De frisse lucht doorwaait onze hotelkamer. De geluiden van de stad dringen door. Een monotoon gezoem van motoren. Airco of verwarming? Ik mis de stilte van Sappemeer.
Even voor zeven prikt een priemende zon in m’n ogen. De wekker is nog niet eens gegaan. Nog even omdraaien en verder doezelen. Maar dan piept de wekker in de telefoon. Wakker worden en opstaan. Vanmorgen ga ik een rondje rennen rond het meer voor het hotel, de Munksjö. Geen idee hoe lang en hoe ver. Buiten is het prikkelend fris, er staat een straffe wind. Maar de ochtend is fantastisch, een strakblauwe lucht en een opkomende zon. Er loopt een fietspad langs het meer en er zijn al meer mensen aan het rennen. Niemand groet, zijn Zweden werkelijk zo stug? Het lijken wel Hollanders…
Aanvankelijk gaat het voor de wind, maar halverwege is er een snijdende koude wind. Het jasje biedt uitkomst. Het pad is onregelmatig, dat is effe wennen voor een fietspadloper. Omlaag en omhoog. Daar gaat de hartslag. Uiteindelijk ben ik na een dik half uur weer terug in het hotel. Anneke is nog in diepe rust. Uitdampen en de computer weer aangeslingerd. Geen nieuws, nog maar 1 bericht op ons weblog.
Douchen en ontbijten. We nemen het er weer van. Heerlijk achter het raam in het zonnetje. Vanmorgen is het iets drukker tijdens het ontbijt. Na het eten duikt Anneke nog in de boeken en oriënteer ik me op Zweden via Wikipedia. Straks gaan we de plaatselijke markt bezoeken, het is een stralende dag.

De wekelijkse markt is een kleurrijk gebeuren. Bloemen, fruit en kleding liggen uitgestald op een zonovergoten markt. Het fruit is er wat treurig aan toe. Rimpelige appeltjes en gedeukte sinaasappels. Karren met narcissen en viooltjes. We vergelijken het met Nederland en concluderen dat het er bij ons toch allemaal wat beter voor staat.
Aan de markt ligt ook de Pingst Kyrka. Er zijn allerlei mensen binnen en we nemen ook een kijkje. Er is een uitgebreid restaurant. Het is een drukte van belang. Morgenvroeg hopen we hier de dienst te bezoeken. Marijke is er al een paar keer geweest.

We lopen terug in het zonnetje. Het is een aangename temperatuur. Winkel in winkel uit. Kijken naar schoenen en kleren. Ondertussen krijgen we toch een beetje honger. Gewoontegetrouw zoeken we een bakker om een broodje te kopen. Als er nergens een bakker te bekennen is, besluiten we naar het hotel te gaan om daar te lunchen.
Op het terras zitten we heerlijk in de zon te genieten van een bord met broodjes en vruchtensap. Uit de wind in de zon. We komen weer een beetje bij.

Om twee uur hebben we met Marijke afgesproken bij Ikea. Het grote winkelcentrum A6 is overdekt en herbergt een groot aantal winkels, onder andere een groot Ikea filiaal. Net alsof we thuis zijn. Fred Vorenkamp twittert over een drama in Alphen aan den Rijn. Via Anneke’s telefoon krijgen we meer informatie. Er heeft een schietpartij plaatsgevonden in een winkelcentrum. Er zijn doden en gewonden. De aardigheid van het winkelen wordt overschaduwd door de ellende in Nederland.

We maken toch nog plezier met elkaar. Allerlei maffe filmpjes worden gemaakt. Ondertussen doen we inkopen en trakteren ons op een ijsje. Tenslotte doen we inkopen voor het eten bij een enorme Coop. Vanavond eten we bij Marijke. Het wordt pasta met rode saus. Met z’n drietjes rond de tafel in de keuken. Gezellig samen eten en kletsen.

De zon gaat onder en langzaam wordt het donker. We rijden terug naar ons hotel. De zon van vandaag heeft ons rozig gemaakt, het gezicht trekt een beetje.

Frans schrijft het verslag van de dag en Anneke leest een boek. Er komt binnenkort nog een filmpje op de site. Vandaag eerst alleen nog foto’s van deze dag.

Welterusten,
Frans en Anneke

• 09 April 2011 - 19:49

Eddy En Joke:

op naar de volgende dag.
    oja er zijn inmiddels 7 doden en ongeveer 16 gewonden erg he.
    gr.eddy en joke

• 09 April 2011 - 20:39

Eddy En Joke :

het kaartje is aangekomen zagen wij gr. eddy en joke

• 10 April 2011 - 02:12

Stina:

vannacht even jullie verslag gelezen (ik kon niet slapen) wij zijn terug uit Duitsland en hebben daar heerlijk een week vakantie gevierd. fijn dat jullie het naar de zin hebben. Zweden is een prachtig land. doe de groeten aan Marijke

• 10 April 2011 - 16:23

Jolanda:

Leuk om jullie verhalen te volgen.
    Veel plezier nog de komende dagen en op naar het volgende verhaal.

• 10 April 2011 - 18:54

Annelies:

Leuk verslag, leest lekker weg, er schuilt een groot schrijver in je! Dapper dat je zelfs tijdens de vakantie gaat joggen!
    Trouwens ook mooie foto's, vooral die van de markt is leuk.
    Geniet van jullie vakantie veel plezier!

Groet, Annelies