Nijverheid en Natuur......
Door: Frans en Anneke
Blijf op de hoogte en volg Frans en Anneke
13 April 2011 | Zweden, Jönköping
Per ongeluk is het verslag van gisteren twee keer op de site gekomen, maar het is al weer hersteld.
Oplettende lezers hebben ons hier op geattendeerd, waarvoor dank.
Een nieuwe dag breekt aan. Vandaag geen zon door de gordijnen, maar een dik wolkendek boven de bergen in de omgeving. Om zeven uur piept de telefoon. Frans laat ‘m een paar keer gaan voordat hij uit bed gaat om te rennen. De lucht is grijs, de wind is koud. Wat doe ik hier, vraagt hij zich vertwijfeld af. Het rennen gaat niet zo soepel. Deze keer een rondje om het meertje Munksjö, maar dan in tegengestelde richting. Anneke slaapt nog als een roosje.
De externe contacten worden weer nageplozen op internet. Daarna ontbijt.
Vanmorgen willen we een bezoek brengen aan het Industriemuseum in Husqvarna. De naam kennen we van naaimachines en grasmaaiers. In het museum is een overzicht van de industrie in Husqvarna vanaf ongeveer 1650 tot heden. In het gebied zijn veel watervallen en riviertjes. Van oudsher maakt men gebruik van waterkracht om allerlei dingen te maken. In verschillende smederijen werden metalen voorwerpen gemaakt. Bij koninklijk decreet werd besloten dat alle wapens voor het Zweedse leger in Husqvarna gemaakt moesten worden. Dit had grote gevolgen voor de werkgelegenheid en de industriële ontwikkeling van het gebied. Na de wapenhandel ging men over op huishoudelijke machines en motoren. In het museum was een prachtig overzicht van allerlei producten: afwasmachines, pannen, kachels, tuingereedschap, fietsen, brommers en motoren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is in Husqvarna gemaakt.
De eigenaren van de fabriek hadden ook oog voor de noden van hun medewerkers. Er verschenen scholen, huizen en een kerk. De arbeidsomstandigheden waren echter niet erg goed. Veel zwaar en vuil werk bij gevaarlijke machines. Al met al een boeiende tentoonstelling.
Buiten het fabrieksterrein hebben we rondgekeken in de arbeidershuisjes, die nu gevuld zijn met allerlei galerietjes. We zullen het niet gauw vergeten.
Na het museum keren we terug naar het hotel. De lucht is nog steeds erg grijs. Wat zullen we deze middag eens doen? We hebben enige tijd nodig om hierover na te denken. Anneke valt prompt in slaap en Frans monteert nog weer een onnozel filmpje.
Dan besluiten we een wandeling te maken naar Rosenlund Bankar, een natuurgebied aan het Vättern.
De wandelschoenen komen aan en daar gaan we. Langs het meer loopt een fraai wandelpad. Mooie uitzichten over het meer en in de verte zien we Husqvarna liggen en het eiland Visingsö.
De lucht is grauw en er staat een frisse wind. Na het pad langs het meer komen we in het natuurpark terecht. Op sommige punten kijken we de steile diepten in naar het glasheldere water van het meer.
Aan de linker kant ligt het meer en rechts lopen we langs sportvelden en een camping. Op het uitgestrekte veld staan een aantal caravans met daarnaast grote auto’s. Het schijnt dat je in Zweden permanent in een caravan mag wonen. Wij zijn toch blij met de gedachte dat kamperen leuk kan zijn maar dat er niets boven een riante woning gaat die voorzien is van alle gemakken die je in een caravan moet ontberen.
We stappen dapper door en trotseren de frisse bries en een aantal regendruppeltjes. We komen steeds dichter bij Husqvarna en zien de grote groene pijp die gebruikt wordt voor de waterkracht bij het industrie museum.
Op een gegeven moment buigt het pad af naar rechts en komen we weer in de bewoonde wereld.
We lopen door de straatjes van Vättersnäs. Platte, rode houten huizen met enigszins aangelegde tuintjes. Die hebben we hier nog niet veel gezien. Veel huizen staan op vlonders op een stuk grasveld met wat bomen. De Nederlandse kneuterigheid van aangelegde tuinen is hier geen gebruik.
Nu hebben we de wind enigszins in de rug en dat maakt het prettiger. We stappen door de bewoonde wereld. We hebben wel heel dapper een eind gelopen maar we moeten ook nog weer terug. Heel in de verte zien we de schoorsteen die vlak bij de universiteit staat. Daar moeten we ongeveer weer uitkomen. Pffffffffff…….het is een hele wandeling! Langzaam naderen we het centrum van Jönköping. Wat zijn we blij als we weer bij ons hotel zijn.
Moe maar voldaan ploffen we op onze keurig opgemaakte bedjes en vallen acuut in slaap.
Om kwart voor zes worden we weer wakker en zetten een kopje thee. We lezen nog wat en om zeven uur gaan we een hapje eten. We komen uit bij Dolce Vita, een gezellig Italiaans eettentje niet ver van het hotel verwijderd. We gaan voor een variatie van de kok. Drie verschillende pastagerechten. Het is heerlijk!
Na afloop slenteren we weer naar onze hotel kamer en brengen de avond al lezend en schrijvend door. Tot slot een glaasje wijn en dan lekker onder de wol, want morgen willen we op tijd vertrekken voor een dagje Göteborg. Morgen is de laatste dag wat we hier zijn. Marijke is ook vrij en met zijn drietjes gaan we er een gezellige dag van maken.
Veel liefs Frans en Anneke
13 April 2011 - 20:27
Linda:
Fijne dag morgen! Groetjes, Linda -
13 April 2011 - 21:58
Eddy En Joke:
nou mijn moeder heeft nog op zoon fornuis gekookt hij stond bij ons in de keuken in dordrecht dat is al 50 jaar geleden en wij wensen jully nog een fijne laatste dag met jully drieen .
gr eddy en joke -
14 April 2011 - 13:33
Pa En Moe:
Het is donderdagmiddag en jullie genieten van de laatste dag, samen met Marijke.
Het was erg leuk om al jullie belevenissen te volgen.
We willen jullie een behouden thuisreis wensen en hopen dan nog veel meer te horen en te zien.
Sterkte bij het afscheid van jullie dochter en Marijke verder alle goeds.
Rij voorzichtig, liefs, Pa en Moe. -
14 April 2011 - 14:06
Mathilde:
geniet nog van de momenten met Marijke en alvast een goede terugreis!
liefs, Mathilde